jméno:   heslo:
Váš košík je prázdný košík
Jak se zbavit příliš velkého pálení?

Nejlepší a nejzaručenější je mléko nebo mléčné výrobky, zvláště pak jogurty. Také pomůže zajedení chlebem.

Rozhodně se nedoporučuje zapíjení vodou nebo pivem, jelikož kapsaicin je olejovitá látka a vodou se jen rozšíří.

Otázky a odpovědi

Co jsou endorfiny obsažené v chilli?

Jsou to vlastně přírodní opiáty. Jde o opiodní polypeptidy (peptidy tvořené mnoha aminokyselinami, které tvoří přechod k bílkovinám) původně nalezené v mozku a později objevené i v dalších částech těla. Tlumí bolest a působí pozitivně na náladu. Podobají se účinkům opiátů, například morfinu.

Víte odkud papriky pochází?

Indiáni v Latinské Americe znali podle archeologických nálezů divoké chili papričky už 7500 let př. n. l. a považují se za první zdomácnělou zeleninu v Americe.

V třetím tisíciletí př. n. l. je už běžně pěstovali Inkové, kteří je pokládali za posvátné rostliny. Kolem roku 1500 př. n. l. se rozšířily na sever až do Mexika a staly se důležitou a oblíbenou součástí místní stravy.

Mayové pěstovali jejich nejrůznější variety a užívali je téměř do každého jídla. Od snídaně, k níž mívali horkou kaši z kukuřice bohatě kořeněnou chili až po večerní jídlo, v němž chili nikdy nechyběly. Stejné oblibě se papričky těšily u Aztéků.

Do Evropy, konkrétně do Španělska, přivezl první čili papričky Diego Alvarez Chanca, který byl lékařem na Kolumbově druhé výpravě v roce 1493. Byl také prvním, kdo napsal pojednání o jejich léčivých vlastnostech.

Zajímá Vás proč papriky pálí?

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem papriky (Capsicum).

Pro savce je to dráždivá látka, která způsobuje pocit pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Váže se na receptory buněk sliznice jazyka a tato vazba vyvolá stejné procesy, jaké způsobí vystavení sliznice jazyka vysokým teplotám.

Kapsaicin tedy „nepálí“ náhodou a papriky si jej vyvinuly jako účinnou obranu proti býložravcům. Ptáci jsou vůči této pálivosti imunní.

Jak jsou pálivé známé druhy paprik?

SHU - Scoville Heat Unit = Scovilleho jednotky pálivosti

  • 15 000 000 SHU - Čistý kapsaicin, dihydrocapsaicin
  • 1 000 000 SHU - Naga Jolokia
  • 350 000580 000 SHU - Red Savina Habanero
  • 100 000350 000 SHU - Habanero
  • 30 000 – 50 000 SHU - Tabasco
  • 5 00023 000 SHU - Serrano
  • 5 00010 000 SHU - Chipotle
  • 2 5008 000 SHU - Jalapeño
  • 1 0002 000 SHU - Poblano
  • 100500 SHU - Pimento
  • 0 SHU - Sladká paprika
Jaké má chilli pozitivní účinky?

Pozitivní účinky, způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů spočívají v podpoře krevní cirkulace, urychlení metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání.

Dále napomáhá při léčbě těchto nemocí:

  • trombóza
  • křečové žíly
  • omrzliny
  • podlitiny/hematomy
  • hadí uštknutí
  • Reynauldův syndrom
  • otrava potravinami - ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus - původce otravy ústřicemi či špatným suši, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
  • srdeční arytmie (kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia)
  • Diabetes mellitus - kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
  • arterioskleróza
  • usazování hlenu v plicích
  • alkoholismus
  • podchlazení
  • řezné rány - kayenský pepř pomáhá zastavit krvácení
Jak chilli působí na organismus?

Při styku se sliznicemi vyvolávají kapsaicinoidy pocit pálení spojený s bolestí. Pálí nejen v ústech, ale i na sliznici nosu či oka, což se využívá v pepřových sprejích, sloužících k osobní obraně. Intenzivní dráždění sliznic kapsaicinoidy, provázené pálením a prudkou bolestí, je zprostředkováno přes nociceptory.

Molekulární podstata účinku kapsaicinoidů a jim podobných substancí spočívá v jejich vazbě na specifické kapsaicinové nebo též vanilloidové receptory, které jsou podstatou nociceptorů, vnímajících pálivou chuť. Vanilloidové receptory fungují jako iontové kanály pro masivní vstup iontů vápníku do neuronu a jsou otevírány látkami typu kapsaicinu nebo též tepelným podnětem.

Jsou to specifické receptory pro vnímání bolestivých podnětů. Citlivost vanilloidových receptorů na kapsaicin je obrovská, takže naše nociceptory jsou schopny rozpoznat kapsaicin a jemu podobné látky již ve zcela nepatrných koncentracích.

V dobách, kdy nebylo možné koncentrace kapsaicinu přesně měřit, byl pro hodnocení pálivosti zaveden Scovillův test pálivosti.

Čeští vědci objevili, že ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje pooperační bolesti.

Má chilli i negativní účinky?

Negativní účinky na zdravé lidské tělo nebyly prokázány.

Otrávení kapsaicinem není možné, protože tělo má své obranné mechanismy a nedovolí přísun smrtelné dávky, ani se tomu nedokáže přiblížit.

Samozřejmě, jako u všeho, je třeba přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu. V případě, že vám chilli nedělá dobře, je třeba se poradit se svým lékařem.

Jaké je využití chilli v lékařství?

Výtažek z papriček dokáže vytvořit v kombinaci s další látkou selektivní anestetikum, které nemá vedlejší nepříjemné účinky strnulosti a ztráty citu v postižené oblasti, tak jako to umí nyní používaná anestetika klasická.


Povzbuzující zprávy o využití látky z chilli papriček oznámil nedávno Clifford Woolf z Massachusetts General Hospital. Nadšení z papriček neskrývá ani profesor Bruce Bean z Harvard Medical School, který si na nich cení toho, že jejich výtažek účinkuje pouze na určité neurony. Ostatní neurony zůstávají funkční, což je velkým přínosem například v porodnictví, stomatologii, ...

Vše je založeno na kombinaci dvou látek - derivátu lidokainu, který se do nervových buněk nedostane vůbec, nebo jen obtížně a papričkového kapsaicinu. Kapsaicin zaplaví neurony bolesti a otevře v nich membránové kanálky. Podstatné je, že kapsaicin působí jen na neurony bolesti (souvisí to s transportními proteiny v membráně buněk zvaných TRPV1, které se nacházejí pouze v neuronech bolesti).

Kapsaicin (methyl nonenamid vanillyl) tak s derivátem lokálního anestetika lidokain vytváří optimální kombinaci, která selektivně brání vysílat signály do mozku.

Ostatní neurony zůstávají neovlivněny, a tak funkce svalů dělohy, mimické obličejové svaly, svaly cév udržujících krevní tlak a další svaly, u nichž je žádoucí, aby i po anestezii fungovaly, zůstávají nedotčeny.

Mohu objednat zboží, které nemáte?

 Pokud byste si rádi objednali nějaký typ omáčky, který není v aktuální nabídce, určitě nás kontaktujte a my uděláme vše pro to, aby se tato omáčka v nabídce co nejdříve objevila.

Jaká je nejpálivější omáčka?

Zde je důležité začít rozlišovat omáčky tzv. přírodní a extraktové.

Přírodní omáčky obsahují pouze různý poměr papriček, octa, soli a koření.

Naproti extraktové obsahují povětšinou to samé plus je dodán extrakt kapsaicinu (látka způsobující pálivost). Extraktové omáčky jsou o řády pálivější než přírodní, používají se v naprosté většině jen po kapkách a jejich plná chuť se projeví právě až při velkém zředění v jídle. Extrakt kapsaicinu má výrazně hořkou chuť, která slábne právě ředěním. Dále se ještě vyskytují produkty označované za nejpálivější omáčky, ale přitom se jedná pouze o roztok kapsaicinu nebo přímo o jeho krystalickou formu.

Toto už se za omáčky opravdu považovat nedá a má to spíše sběratelskou než gurmánskou hodnotu.

Nejpálivější omáčka, kterou si můžete objednat, je z přírodních Lethal Ingestion a z extraktových Mad Dog 357 Silver Collectors Edition.

Jak pálivá je omáčka Tabasco?

Zřejmě každý zná běžně dostupnou omáčku Tabasco. Je dobré mít tedy nějaké přibližné srovnání.

Omáčka Tabasco má zhruba 2500 SHU a pokud by byla zde v našem obchodě, tak by měla příznak: Mírně pálivá omáčka a obrázek třech papriček.

Jak se zbavit příliš velkého pálení?

Nejlepší a nejzaručenější je mléko nebo mléčné výrobky, zvláště pak jogurty. Také pomůže zajedení chlebem.

Rozhodně se nedoporučuje zapíjení vodou nebo pivem, jelikož kapsaicin je olejovitá látka a vodou se jen rozšíří.

Co je to pálivá omáčka s extraktem?

Extraktové omáčky obsahují to samé co klasické (papričky, ocet, koření, ovoce), plus je dodán extrakt kapsaicinu (látka způsobující pálivost).

Extraktové omáčky jsou o řády pálivější než přírodní, používají se v naprosté většině jen po kapkách. Jejich plná chuť se projeví právě až při zředění v jídle, kde se plně rozvinou všechny chutě extraktové omáčky. Extrakt kapsaicinu má výrazně hořkou chuť, která slábne právě ředěním.

Víte, jak se měří pálivost?

Měří se na Scovilleho jednotky (SHU). Scovilleho stupnice je pojmenována po americkém chemiku Wilburu L. Scovillem (1865–1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.

 

Stupeň naředění měříme na Scovilleho stupnici. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček - habanero má pálivost 300 000 a více SHU (Scoville heat units), z čehož plyne, že roztok musí být 300 000 krát ředěn vodou, než je kapsaicin nezjistitelný.

15 Scovilleho jednotek odpovídá množství kapsaicinu naředěného v poměru 1 : 1 000 000, proto nejvyšší možná dosažená hodnota – pro čistý 100% kapsaicin – dosahuje 15 milionů SHU (Scoville heat units). Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem.

 

Pomocí chromatografických metod dnes může měřit SHU podstatně přesněji, než při Scovilleho organoleptickém testu za účasti ochutnávačů.

Jak uchovávat pálivé omáčky?

Omáčky s převahou octa není nutné ani po otevření skladovat v ledničce (např. Tabasco), u ostatních je skladování v ledničce doporučeno a osobně opravdu skladování v ledničce doporučujeme. Díky tomu zůstává chuť i barva nezměněna po velmi dlouhou dobu.

Před otevřením ale není lednička vůbec nutná.

Je kayenský pepř chilli?

Hodně lidí je zmateno českým názvem kayenský pepř a myslí si, že jde o nějaký druh pepře. Bohužel zde kdysi došlo k špatném překladu z angličtiny kde "pepper" lze přeložit jako pepř i paprička a jako překlad byl zvolen nesprávný termín pepř.

Jedná se o mleté kayenské papričky, ale často pod tímto názvem také bývá prodávána směs různých pálivých odrůd chilli.

Jaká je nejpálivější paprika na světě?

Do nedávné doby držela tuto pozici paprička Habanero a její odrůda Red Savina (577 000 SHU).

Nedávno se však v Indii objevila paprička pojmenovaná Naga Jolokia (1 041 000 SHU). Můžete se setkat i s názvy Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Dorset Naga – všechny se vztahují k té samé papričce - jde pouze o regionální názvy.

Ta se nyní s úspěchem pěstuje v Anglii, odkud se i vyváží a je nyní dostupná i v takovém množství, že se přidává do různých omáček.

Dokonce máte možnost jí zakoupit v našem obchodě jako drcenou či mletou!